SEO 2018 – Ako sa umiestniť na prvých priečkach na google

SEO 2018 – Ako sa umiestniť na prvých priečkach na google

Prinášame zoznam faktorov a podmienok ktoré vplývajú na pozície vo vyhľadávačoch pre rok 2018. Samozrejme na Slovensku je takmer výlučne reč o google. Ostatné vyhľadávače sú minoritné. Pre viacerých je ale zaujímavý ešte český seznam nakoľko z Čiech vie prísť zaujímavá návštevnosť tiež. Druhá vec je že viaceré slovenské weby majú svoju českú verziu. Všeobecne ale platí to že čo je dobré pre google je dobré aj pre seznam, preto nie je potrebné robiť dve rôzne SEO. Sú tam rozdiely ale pre tento výklad nie sú relevantné. Takže čo je potrebné spraviť aby bol ten môj web na prvých miestach?

 

1. prístupný web

Potrebujeme mať web ktorý je prístupný pre google bota, tak aby vedel zaindexovať celý web. Ak už pracujeme na obsahu určite chceme aby bol celý viditeľný na internete. Jednou z chýb ktorá sa vyskytuje v praxi je napríklad to že existujú podstránky na ktoré nevedie žiadny interný odkaz. Googlebot teda musí mať prístup všade tak kde si to želáme a musí tomu rozumieť. To znamená taký formát textu aby mu rozumel, obrázky musia mať samozrejme vyplnený alternatívny text, podobne musí byť ošetrený aj ďalší vizuál a videá. Toto je nutná podmienka bez ktorej sa ďalej v optimalizácii web stránky nepohneme. Jednoducho platí ak google nevie nájsť obsah (konkrétnu podstránku, url adresu) tak sa nemôže ani nikde zobrazovať vo výsledkoch (SERP).

 

2. analýza kľúčových slov

Každý klient chce byť na prvom mieste na ten najdôležitejší výraz ktorý charakterizuje jeho podnikanie. Ak predáva napríklad topánky tak chce byť na prvom mieste, alebo aspoň čo najvyššie na tento cielený výraz. Niekedy je problém vysvetliť že to nie je to jediné a ani najvýhodnejšie. Tento výraz možno prinesie samotný najviac návštevnosti ale existujú lepšie riešenia. Môžeme cieliť takzvaný long tail. O čo sa jedná? Budeme cieliť kľúčové výrazy ako napríklad „dámske topánky“ „pánske topánky“ detské topánky“ „čižmy“ „dámske čižmy“ dámske vysoké čižmy“ dámske vysoké kožené čižmy“ a podobne. Takto môžeme cieliť desiatky a niekedy aj stovky výrazov. Každý takýto výraz má nižšiu hľadanosť na google ako výraz „topánky“ spolu ale majú hľadanosť a teda aj prínos k návštevnosti webu vyšší. Oveľa vyšší. Samozrejme na dôkladnú analýzu kľúčových slov sú k dispozícii profesionálne nástroje. Je potrebné počítať s jednoduchým číslom ale aj množným teda „topánka“ alebo „topánky“ s variantmi a synonymami pre dané výrazy teda „topánky“ alebo „obuv“ a v slovenčine ešte pribúda problém s diakritikou teda „dámske čižmy“ a „damske cizmy“ Je toho veľa a správne určiť vhodné kľúčové výrazy je veľmi dôležité.

 

3. obsah webu

Či už predávate nejaký druh tovaru v internetovom obchode, ponúkate nejakú službu alebo jednoducho budujete firemnú web stránku tak čím sa naozaj odlišujete oproti konkurencii je obsah webu. Najväčšia chyba akú môžete v tomto prípade urobiť je skopírovať obsah od konkurencie.  Google vie ktorý obsah je originálny a ten kopírovaný môže akurát tak dostať penalizáciu za takúto formu duplicity. Obsah je dôležitý a preto k nemu tak pristupujte. Ak neviete sami vytvoriť dostatočne kvalitný a dostatočne rozsiahly obsah tak si najmite služby copywritera. Kvalitný obsah okrem samotného prínosu pre návštevníka webu prináša aj zvýšenú možnosť linkbaitingu a odozvy na sociálnych sieťach ako sú napríklad like na Facebooku. Toto ďalej násobí pozitívny vplyv na SEO optimalizáciu.

 

4. nastavenie on-page atribútov na webe

Title je stále najdôležitejším on-page faktorom na cielovej url adrese. Preto ho je potrebné na základe analýzy kľúčových slov správne nastaviť. Keďže sa zobrazuje zvýraznene vo výsledkoch vyhľadávania tak je vhodné aby to nebol iba zhluk nejakých cielených výrazov ale podľa možností aby bol písaný v „ľudskej reči“. Meta tag keywords je už roky nefunkčný ale keďže veľa systémov pre tvorbu webu alebo tvorbu eshopov ho stále v administrácii ponúka tak to ľudia zbytočne vypĺňajú. Description rovnako nemá vplyv na pozície ale má vplyv na CTR to znamená vhodne vyplnený description má svoj význam. V dnešnej dobe majú význam aj snippety. Tie sú veľmi zaujímavé a dokážu ešte viac zvýšiť click through rate.

 

5. optimalizácia rýchlosti a použiteľnosť pre mobilné zariadenia

Web ďalej optimalizujte z hľadiska rýchlosti načítania. Čím rýchlejšie tým lepšie. Dnes musí byť samozrejmosťou aby web mal verziu pre všetky možné mobilné zariadenia. To znamená musí byť prispôsobený pre mobilné telefóny rovnako tak pre tablety. Ak to myslíte s online vážne tak aj staršie weby je potrebné prispôsobiť pre mobilné zariadenia. Dnes veľa návštevníkov odchádza z webu ak takto upravený nie je. Kto by chcel čítať tie malé písmenká vo verzii pre desktop? V niektorých segmentoch online biznisu už prichádza na web viac ako 50 percent návštevnosti práve z mobilov a tabletov. V žiadnom prípade si nemôžete dovoliť prichádzať o tieto zdroje návštevnosti. Https je tiež fajn.

 

6. off-page SEO

všetky vyššie uvedené body sa týkali prvej časti optimalizácie webu pre vyhľadávače ktoré nazývame on-page SEO. Je to z toho dôvodu, že zmeny robíme NA web stránke. Meníme obsah samotného webu. Toto je nutnou podmienkou pri optimalizácii. Vo väčšine prípadov ale nie postačujúcou podmienkou. K tomu aby sme dosiahli požadované výsledky je potrebné spraviť viac. Tým viac je myslené off-page SEO. Off-page sa to volá z dôvodu že v tomto prípade už nerobíme zmeny na stránke ale mimo nej. Dá sa to vysvetliť aj tak že darmo budeme mať kvalitnú web stránku ak o nej nikto nebude hovoriť. A to je práve off-page SEO. Rovnako tu existuje viacero ciest a teraz si priblížime tie hlavné možnosti.

 

7. spätné odkazy

Stále patria medzi najdôležitejšie faktory ktoré rozhodujú o celkovom úspechu webu na google. Počet a kvalita týchto odkazov je to čo rozhoduje. Určite je veľký rozdiel ak na Váš web odkazuje nejaká dôveryhodná web stránka alebo iba nejaký osobný blog. Rovnako je rozdiel či takýto odkaz existuje jeden alebo ich je desať. Tu ale treba spozornieť. Ak Vám niekto ponúka desiatky alebo stovky odkazov ktoré pre Vás vybuduje za krátku dobu, je veľmi pravdepodobné že to Vášmu webu nie že pomôže, ale naopak uškodí. Už dávno totiž to v SEO neplatí že spätný odkaz má buď to malý alebo veľký pozitívny vplyv na pozície cieľového webu. Dnes môže mať takýto spätný odkaz aj negatívny vplyv, to znamená že pozície sa Vám môžu zhoršiť. Preto sa vyvarujte podobných praktík, za takéto nekvalitné odkazy hrozí od google penalizácia. Ak raz takúto penalizáciu dostanete tak je veľmi náročné sa jej zbaviť. Takže platí že radšej menej odkazov ale kvalitných ako veľké množstvo backlinkov z podozrivých zdrojov. Tu je vhodné spomenúť ešte Ďalšiu vec a tou je tematická blízkosť odkazujúceho webu prípadne url adresy – článku. Čím je téma zdrojového webu bližšia Vášmu webu tým je to lepšie a tým väčší pozitívny vplyv bude mať takýto odkaz na pozície. Ak napríklad máte eshop kde predávate nábytok tak najviac Vám pomôže odkaz z webu ktorý je zameraný na zariaďovanie domácnosti a podobne. Naopak spätný odkaz z webu o cestovaní bude oveľa menej prínosný. Typy spätných odkazov môžu byť rôzne, napríklad textový odkaz, obrázok alebo video. Najviac používané sú textové odkazy, keď sa používa hyperlink. Veľmi dôležitým faktorom je práve text tohto odkazu alebo aj anchor text. Ako text môže byť použité cielené kľúčové slovo, ďalej to môže byť názov domény alebo presá url adresa alebo aj všeobecný výraz ako napríklad „klikni sem“. Všetky tieto možnosti sa používajú a majú rozdielny vplyv. Najväčší význam má anchor text s použitím kľúčového slova. Toto ale nie je možné používať výhradne nakoľko zase hrozí penalizácia. Potrebné je namiešať správne všetky možné typy anchor textov tak aby pôsobili čo najprirodzenejšie.

Dôležitým ukazovateľom je ďalej aj miera opustenia alebo tzv. bounce rate ktorá hovorí o tom aké množstvo návštevníkov webu nespraví na stránke žiadny preklik a hneď web opustí. Čím je toto číslo vyššie tým je to horšie. Z tohto google vie nakoľko je cieľová web stránka relevantná pre vyhľadávanie. Podobným faktorom ktorý sa rovnako počíta je potom čas ktorý návštevník na webe strávi. Tu je samozrejme dlhší čas lepší.

A ako je možné vybodovať takéto spätné odkazy? Možných zdrojov je viacero. Môžu to byť rôzne PR weby, prípadne klasické weby s možnosťou vydávania PR článkov. Ideálne sú ako bolo spomínané tematicky blízke weby prípadne ak sa jedná o všeobecné weby tak aspoň zaradené do príbuznej sekcie. Rovnako zaujímavým zdrojom môžu byť diskusné fóra. Výrazne menší význam ako v minulosti majú katalógové zápisy ale v rozumnej miere a so správnym výberom katalógov môžu byť stále prínosné pre budovanie odkazov. Hlavne pre anglické weby sú vhodné aj portály ktoré umožňujú vkladanie článkov. Podobne je to aj pri weboch typu question a answer ktoré mávajú vysokú domain authority.

 

8. ďalšie off-page faktory

V posledných rokoch má stále stúpajúci význam pre off-page SEO vplyv sociálnych faktorov. Jedná sa o zapojenie sa a viditeľnosť na sociálnych sieťach. Najdôležitejšiu sú samozrejme tie najväčšie a najpoužívanejšie sociálne siete ako Facebook, Twitter alebo Linkedin. Zaujímavý je pre obrázky napríklad aj Pinterest. A samozrejme google plus ktorý síce nie je až tak používaný ale patrí zase google a preto mu google prikladá význam. Všetky tieto sociálne siete prinášajú pre google dodatočné informácie o význame Vášho webu a tým pádom majú vplyv na pozície. Rovnako netreba zabúdať na video služby ako je Youtube alebo Vimeo.